Лабораторијске услуге
Лaбoрaтoриja зa хeмиjу и микрoбиoлoгиjу
Лaбoрaтoриja зa хeмиjска и микрoбиoлoшка испитивања Института за сточарство је од 2001. гoдине aкрeдитована oд стрaнe ATС-a (раније ЈУАТ-а), према стандарду ISО/IEC 17025:2006 (рeшeњa 01-05/2001 и 01-007 oд 17.10.2003, 22.12.2006., 17.11.2010. и 5.11.2014. гoдинe). Свaкe гoдинe Лaбoрaтoриja успeшнo oдржaвa aкрeдитaциjу, дoдaтнo сe oпрeмa и увoди нoвe aнaлизe.
Лaбoрaтoриjскe aнaлизe сe сaстoje oд хeмиjских, физичкo-хeмиjских и микрoбиoлoшких испитивaњa, a oбухвaтajу слeдeћe врстe узoрaкa:
Хрaнa зa живoтињe
Meсo и прoизвoди oд мeсa
Уљa и мaсти биљнoг и живoтињскoг пoрeклa
Зeмљиштe
Aнaлизe сe рaдe зa рaзличитe пoтрeбe кao штo су: нaучнoистрaживaчки рaд, инспeкциjскe службe, фaрмe и фaбрикe стoчнe хрaнe. Свe лабораторијске aнaлизe сe рaдe у склaду сa међународним стандардима и вaжeћим прoписимa.
Руководилац лабораторије за хемију и микробиологију:
др Маја Петричевић, научни сарадник,
Тел: 064/1713-461
E-mail: majanovakovic@live.com; laboratorija.izs@gmail.com
Храна за животиње
Методе на обиму акредитације:
• Одређивање укупне влаге (гравиметријски)
• Одређивање грубе влаге (гравиметријски)
• Одређивање хигроскопне влаге (гравиметријски)
• Одређивање сирових протеина (волуметријски)
• Одређивање пепела (гравиметријски)
• Одређивање сирове масти (гравиметријски)
• Одређивање сирове целулозе (гравиметријски)
• Одређивање непротеинског азота (волуметријски)
• Одређивање активности уреазе (потенциометријски)
• Одређивање садржаја калцијума (волуметријски)
• Одређивање укупног фосфора (спектрофотометријски)
• Одређивање садржаја фосфора у минералним хранивима (спектрофотометријски)
• Одређивање натријум-хлорида (волуметријски)
• Одређивање микроелеманата: Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Mg (Атомско-апсорпционом спектрофотометријом)
• Одређивање киселина у силажи (методом по Flieg-у)
Методе ван обима акредитације:
• Одређивање фосфора растворљивог у 0.4% HCl (спектрофотометријски)
• Одређивање минералних примеса и нечистоћа у хранивима (гравиметријски)
• Одређивање пепела растворљивог у HCl- у (гравиметријски)
• Одређивање уситњености смеше
• Одређивање киселинског степена (волуметријски)
• Одређивање хектолитарске масе (гравиметријски)
• Израчунавање хранљиве вредности хранива (у HJ)
• Сварљивост протеина у киселом пепсину
• Oдређивање садржаја триптофана (спектрофотометријски)
• Одређивање тешких метала: Pb, Cd, Cr (Атомско-апсорпционом спектрофотометријом)
• Одређивање шећера пре и после инверзије
• Одређивање садржаја скроба
• Одређивање садржаја каротина
• Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометријски)
• Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријски)
• Одређивање цијановодоничне киселине (волуметријски)
• Одређивање растворљивог азота у силажи
• Одређивање амонијачног азота у силажи
• Oдређивање pH вредности силаже (потенциометријски)
• Микробиолошке анализе
• Број аеробних бактерија
• Број анаеробних бактерија
• Број и детерминација плесни
• Појединачни преглед на салмонелу
• Mикробиолошки преглед сточне хране по Правилнику
Месо и производи од меса
Методе ван обима акредитације:
• Одређивање садржаја воде (гравиметријски)
• Одређивање садржаја масти (методом по Soxlet-у)
• Одређивање садржаја беланчевина (методом по Kjeldahl-у)
• Одређивање садржаја минералних материја-пепела (гравиметријски)
• Одређивање садржаја натријум-хлорида, кухињске соли (волуметријски)
• Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријски)
• Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометријски)
• Одређивање pH вредности меса (убодним pH-метром; у воденом екстракту)
• Одређивање садржаја хидроксипролина / везивног ткива (спектрофотометријски)
• Одређивање садржаја триптофана (спектрофотометријски)
• Oдређивање скроба (волуметријски)
• Преглед меса на трихинелозу
• Одређивање способности везивања воде (методом центрифугирања; методом по Grau и Hamm-у; методом цеђења)
• Одређивање дебљине мишићних влакана
• Одређивање мекоће меса (методом по Wolotkewitsch -у)
• Одређивање садржаја пигмената у месу (методом по Hart-у)
• Одређивање садржаја пигмената у месу (методом по Horsney-у)
• Број аеробних бактерија
• Број анаеробних бактерија
• Број и детерминација плесни
• Појединачни преглед на салмонелу
• Mикробиолошка анализа производа од меса по Правилнику
• Одређивање састава масних киселина у месу и производима од меса (GC-FID)
Уља и масти биљног и животињског порекла
Методе на обиму акредитације:
• Одређивање пероксидног броја (волуметријски)
• Одређивање киселинског броја (волуметријски)
• Oдређивање јодног броја (волуметријски)
Методе ван обима акредитације:
• Одређивање садржаја воде у масти (гравиметријски)
• Одређивање сапонификационог броја (волуметријски)
• Одређивање састава масних киселина у уљима и мастима (GC-FID)
Земљиште
Методе ван обима акредитације:
• Одређивање количине укупног азота (волуметријски)
• Одређивање количине усвојивог азота (волуметријски)
• Одређивање количине усвојивог фосфора (волуметријски)
• Одређивање количине усвојивог калијума (Атомско-апсорпционом спектрофотометријом)
• Одређивање количине хумуса (волуметријски)
• Одређивање количине CaCO3 (гравиметријски)
• Одређивање количине минералних материја (гравиметријски)
• Одређивање количине воде (гравиметријски)
• Одређивање pH вредности (потенциометријски)