Лабораторија за хемијска и микробиолошка испитивања врши хемијска и микробиолошка испитивања хране биљног и анималног порекла, као и испитивања земљишта, у складу са важећом законском регулативом. Поред основних параметара квалитета Лабораторија врши и испитивања неопходна за израду нутритивне декларације производа, контролу постојећих декларација прехрамбених производа и хране за животиње, који се стављају у промет.
Дугогодишње искуство, одговарајућа опрема и специјализовани кадрови представљају гаранцију да ће све услуге које пружа Лабораторија, бити спроведене квалитетно и благовремено.
УСЛУГЕ КОЈЕ ЛАБОРАТОРИЈА НУДИ
МЕТОДЕ НА ОБИМУ АКРЕДИТАЦИЈЕ
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ХРАНЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ
- Одређивање садржаја натријум хлорида преко хлорида (волуметријски)
- Одређивање сировог пепела (гравиметријски)
- Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)
- Одређивање садржаја масти (гравиметријски)
- Одређивање садржаја целулозе (гравиметријски)
- Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја протеина (волуметријски)
- Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометријски)
- Одређивање садржаја укупног фосфора у минералним хранивима (спектрофотометријски)
- Одређивање садржаја калцијума (волуметријски)
- Мерење активности уреазе (потенциометријски)
- Одређивање садржаја гвожђа, цинка, бакра, мангана, магнезијума и калцијума (метода ААС)
- Одређивање садржаја непротеинског азота (волуметријски)
МЕТОДЕ ВАН ОБИМА АКРЕДИТАЦИЈЕ
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ХРАНЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ
- Одређивање минералних примеса и нечистоћа у хранивима
- Одређивање пепела растворљивог у HCl
- Одређивање уситњености смеше
- Одређивање киселинског степена
- Одређивање хектолитарске масе
- Израчунавање енергетске вредности хранива
- Сварљивост протеина у киселом пепсину
- Одређивање садржаја триптофана
- Одређивање Hg и Se хидридном техником (ААС)
- Одређивање шећера пре и после инверзије
- Одређивање скроба
- Одређивање каротина
- Одређивање нитрата
- Одређивање нитрита
- Одређивање цијановодоничне киселине
- НДФ
- АДФ
- Пуферни капацитет
- Одређивање садржаја укупног азота
МИКРОБИОЛОШКА АНАЛИЗА ХРАНЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ
- Детерминација аеробних бактерија до сп.
- Детерминација анаеробних бактерија до сп.
- Број аеробних бактерија
- Број анаеробних бактерија
- Број и детерминација плесни
- Појединачни преглед на салмонелу
- Микробиолошки преглед сточне хране по Правилнику
- Квалитативно одређивање антибиотика и сулфонамида
- Стручно мишљење
- Стручно мишљење доктора специјалисте
- Микробиолошке анализе стајског ђубрета (комбинација 1)
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА МЕСА
- Одређивање садржаја воде
- Одређивање садржаја масти (по Soxlet-у)
- Одређивање садржаја беланчевина
- Одређивање садржаја минералних материја
- Одређивање садржаја гвожђа, цинка, бакра, мангана, магнезијума, калијума, натријума, калцијума, живе, селена (метода ААС)
- Одређивање броја ТБК
- Одређивање маснокиселинског састава меса
- Одређивање способности везивања воде
- Одређивање дебљине мишићних влакана
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради меса- кувањем
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради меса- печењем
- Одређивање губитка тежине (кало) при цеђењу
- Одређивање губитка тежине (кало) при одмрзавању
- Органолептичка оцена меса: свежег (боја, структура, мирис)
- Органолептичка оцена термички обрађеног меса (мирис, укус, мекоћа, сочност)
- Одређивање односа ткива у троребарном исечку
- Одређивање мекоће меса
- Одређивање садржаја пигмената у месу
- Одређивање pH вредности меса – директно у месу
- Одређивање pH вредности меса – у воденом екстракту
- Одређивање садржаја хидроксипролина (везивног ткива)
- Одређивање садржаја триптофана
- Дисекција полутки свиња
- Дисекција бута
- Преглед меса на трихинелозу
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ПРОИЗВОДА ОД МЕСА
- Одређивање садржаја воде
- Одређивање садржаја масти (по Soxlet-у)
- Одређивање садржаја беланчевина
- Одређивање садржаја минералних материја
- Одређивање садржаја гвожђа, цинка, бакра, мангана, магнезијума, калијума, натријума, калцијума, живе, селена (метода ААС)
- Одређивање маснокиселинског састава
- Одређивање способности везивања воде (месна емулзија)
- Одређивање стабилности месне емулзије
- Одређивање садржаја кухињске соли
- Одређивање садржаја нитрита
- Одређивање садржаја укупног фосфора
- Одређивање скроба
- Одређивање садржаја хидроксипролина (везивног ткива)
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради – кувањем
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради – печењем
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради – пржења
- Одређивање броја ТБК
- Одређивање пероксидног броја
- Одређивање киселинског степаена
- Одређивање сапонификационог броја
- Одређивање јодног броја
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА МАСТИ
- Одређивање садржаја воде у масти
- Одређивање пероксидног броја
- Одређивање киселинског степаена
- Одређивање сапонификационог броја
- Одређивање јодног броја
- Одређивање броја ТБК са екстракцијом масти
- Одређивање маснокиселинског састава
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ЗЕМЉИШТА
- Одређивање количине укупног азота
- Одређивање количине усвојивог азота
- Одређивање количине усвојивог фосфора
- Одређивање количине усвојивог калијума
- Одређивање количине хумуса
- Одређивање количине CaCO3
- Одређивање количине минералних материја
- Одређивање количине воде
- Одређивање pH вредности