Сами почеци рада Лабораторије везују се за хемијску лаборторију Савезног института за сточарство у Београду (1947. године), док под називом Лабораторија за хемијска и микробиолошка испитивања послује од 1952. године под окриљем Института за сточарство Београд – Земун где врши анализе вуне и хране за животиње. Доласком на Институт, магистар Славко Јосиповић, технолог меса, 1973. године уводи анализе меса и производа од меса, које касније постају део услуга које Лабораторија нуди.
Лабораторија за хемијска и микробиолошка испитивања Института за сточарство је од 2001. године, под руководством дипл. хем. Гордане Маринков, акредитована од стране АТС-а (раније ЈУАТ-а), према стандарду ISO/IEC 17025:20, а касније и према стандарду ISO/IEC 17025:2017. Лабораторија се убраја међу првих десет акредитованих лабораторија на територији Републике Србије.
Од почетка оснивања, активност Лабораторије је била заснована на постављање нових и спровођење и модификацију старих метода за потребе испитивања хране за животиње, меса, производа од меса и јаја, као и активном раду на изради бројних научних доприноса (између осталих, раду на магистарским и доктроским тезама, техничким решењима, научним радовима, као и сарадњи са другим научним институцијама).
Данас, екстерне анализе се спроводе за различите потребе као што су: научноистраживачки рад, инспекцијске службе, фарме и фабрике сточне хране. Све лабораторијске анализе се раде у складу са међународним стандардима и важећим прописима.