Sami počeci rada Laboratorije vezuju se za hemijsku labortoriju Saveznog instituta za stočarstvo u Beogradu (1947. godine), dok pod nazivom Laboratorija za hemijska i mikrobiološka ispitivanja posluje od 1952. godine pod okriljem Instituta za stočarstvo Beograd – Zemun gde vrši analize vune i hrane za životinje. Dolaskom na Institut, magistar Slavko Josipović, tehnolog mesa, 1973. godine uvodi analize mesa i proizvoda od mesa, koje kasnije postaju deo usluga koje Laboratorija nudi.
Laboratorija za hemijska i mikrobiološka ispitivanja Instituta za stočarstvo je od 2001. godine, pod rukovodstvom dipl. hem. Gordane Marinkov, akreditovana od strane ATS-a (ranije JUAT-a), prema standardu ISO/IEC 17025:20, a kasnije i prema standardu ISO/IEC 17025:2017. Laboratorija se ubraja među prvih deset akreditovanih laboratorija na teritoriji Republike Srbije.
Od početka osnivanja, aktivnost Laboratorije je bila zasnovana na postavljanje novih i sprovođenje i modifikaciju starih metoda za potrebe ispitivanja hrane za životinje, mesa, proizvoda od mesa i jaja, kao i aktivnom radu na izradi brojnih naučnih doprinosa (između ostalih, radu na magistarskim i doktroskim tezama, tehničkim rešenjima, naučnim radovima, kao i saradnji sa drugim naučnim institucijama).
Danas, eksterne analize se sprovode za različite potrebe kao što su: naučnoistraživački rad, inspekcijske službe, farme i fabrike stočne hrane. Sve laboratorijske analize se rade u skladu sa međunarodnim standardima i važećim propisima.