Odeljenje za istraživanje i razvoj
u oblasti živinarstva
Odeljenje za istraživanje i razvoj u oblasti živinarstva ima za osnovni cilj:
- da ide u korak i daje konkretan naučni doprinos najnovijim istraživanjima i tehnologijama u proizvodnji pilećeg mesa i jaja (najintenzivnijoj i najperspektivnijoj oblasti proizvodnje hrane animalnog porekla u svetu),
- da se osposobljavanjem mladih naučnih radnika obezbedi kontinuitet u istraživanjima i razvoju ove oblasti u Institutu (baštinimo tradiciju neprestanog istraživačkog rada u živinarstvu od preko 60 godina) i
- da klijentu pruži naučno mišljenje, savet ili rešenje problema zasnovano na znanju i iskustvu istraživača, biološkim ogledima na našim eksperimentalnim farmama, analizama u našim laboratorijama za hemiju i mikrobiologiju, kvalitet mesa i jaja, kao i softverskim alatima za biološko modelovanje i optimizaciju.
Aktuelni fokus istraživanja Odeljenja čine:
- selekcija i prezervacija genofonda živine u Srbiji; ishrana živine,
- unapređenje tehnologija proizvodnje i prerade živinskih proizvoda i
- ekološki, ekonomski i etički aspekti proizvodnje i potrošnje živinskih proizvoda.
Usluge koje Odeljenje može ponuditi:
- Ispitivanja i testiranja putem bioloških ogleda (novih hibrida živine, hraniva, hrane, dodataka hrani, proizvodnih procesa, opreme…);
- Izrada novih i inoviranih tehnologija živinarske proizvodnje;
- Analiza i optimizacija postojećih tehnologija živinarske proizvodnje;
- Laboratorijske analize i evaluacija kvaliteta hraniva, hrane, živinarskih proizvoda;
- Konsultantske, savetodavne i usluge obuke.