Dobijanje, sastav i prerada mesa
mr Slavko Ž. Josipović, dr Nikola Z. Stanišić
Izdavač: Institut za stočarstvo, Beograd – Zemun
Beograd, 2022
Knjiga je pisana da služi kao priručnik mesarima, tehnolozima, veterinarima, analitičarima i ostalim stručnjacima direktno ili indirektno vezanim za industriju mesa. Po svom sadržaju je sveobuhvatna, sa upotrebom zootehničkih, anatomskih i tehnoloških izraza koji se koriste u
naučnoj literaturi. Imajući u vidu obim prikazane materije, ona će dobro poslužiti i studentima raznih profila koji se interesuju za tehnologiju primarne obrade i prerade mesa. U prvom delu priručnika autor detaljno opisuje kategorizaciju životinja za klanje, klanje i primarnu obradu, kao i preradu creva kao sporednih proizvoda klanja. Osnovni akcenat je stavljen na klanje, primarnu obradu i klasiranje trupova, rasecanje i kvalitet dobijenog mesa, od koga i najviše zavisi kvalitet gotovog proizvoda.
Autor zatim opisuje sastav mišića i biohemijske i fizičke promene koje se dešavaju tokom hlađenja, zrenja i prelaska mišića u meso. Opisana izrada proizvoda od mesa je namenjena malim i srednjim pogonima za klanje i preradu, a akcenat je stavljen na zanatski način prerade mesa u različite proizvode. U ovom delu autor opisuje kategorizaciju proizvoda od mesa, sastav i funkciju različitih aiditiva i začina, kao i osnovne procedure tehnološkog postupka prerade mesa u razne vrste kobasica, dimljene, fermentisane
i suvomesnate proizvode. Knjiga je sadržajno bogata korisnim teorijskim i praktičnim saznanjima. Publikacija na jasan i razumljiv način približava čitaocu navedenu tematsku oblast. Opširan prikaz klanja životinja, obrade trupova, klasiranja i prerade mesa ovog priručnika će sasvim sigurno upotpuniti dosadašnja znanja iz oblasti tehnologije mesa.
Principi i metode genetskog unapređenja domaćih životinja
dr Milan P. Petrović, dr Vlada Pantelić,dr Violeta Caro Petrović
Izdavač: Institut za stočarstvo, Beograd – Zemun
Beograd, 2018
Biologija i tehnika gajenja malih preživara
dr Milan P. Petrović, dr Zoran Ž. Ilić,, dr Violeta Caro Petrović
Izdavač: Balkanski naučni centar ruske akademije prirodnih nauka, Beograd
Beograd, 2018
Regionalna analiza i unapređenje ekonomičnosti na farmama za proizvodnju svinja
dr Čedomir Radović i saradnici
Izdavač: Institut za stočarstvo, Beograd – Zemun
Beograd, 2018
Ekonomski aspekt svinjarske proizvodnje i evidencija
Efikasnost reprodukcije svinja
Proizvodnja tovljenika i procena mesnatosti
Savremena selekcija domaćih životinja
dr Milan P. Petrović, dr Vlada Pantelić
Izdavač: Institut za stočarstvo, Beograd – Zemun
Beograd, 2015
Ovčarstvo i kozarstvo – Biologija i tehnika gajenja malih preživara
dr Milan P. Petrović, dr Zoran Ž. Ilić, dr Violeta Caro Petrović
Izdavači: Institut za stočarstvo, Beograd – Zemun, Univerzitet u Prištini, Poljoprivredni fakultet – Lešak
Beograd, 2013
Rase koza
Dr Nurgin Memiši i Dr Miroslav Žujović
Izdavač: Institut za stočarstvo, Beograd – Zemun
Beograd, 2012
Monografija „Rase koza“ je jedinstvena na ovim prostorima i bez sumnje spada u red najinteresantnijih poduhvata iz ove oblasti. Pred čitaocima se nalazi bukvalno „Svet koza“ predstavljen na vrlo sistematičan način. Ova knjiga ne govori o tehnologiji gajenja koza, već predstavlja viši nivo ili nadgradnju, time što čitaocu-stručnjaku, studentu, farmeru, upire pogled ka biodiverzitetu koza na globalnom nivou. Na taj način, onaj koji zna ponešto o kozama, služeći se ovom knjigom može da pravi razna poređenja. Da upozna geografsku rasprostranjenost rasa koza i njihove genetske potencijale. Da uvidi, kako neke rase u skromnim klimatskim prilikama mogu da daju više od onih u blagodatnoj prirodnoj sredini i time shvati onu staru biološku zakonitost da dva plus dva nije uvek četiri ili rečeno jezikom genetike, fenotip je rezultat genotipa i sredine (P=G+E). Da razume, kako koze nisu „sirotinjske krave“ već dragocene životinje koje mogu i u marginalnim resursima da obezbede kvalitetne proizvode i donesu dobru zaradu…
Inovirana postojeća tehnološka rešenja u kozarskoj proizvodnji
Dr Miroslav Žujović, dr Zorica Tomić, dr Dragana Ružić-Muslić, mr Zorica Nešić
Izdavač: Institut za stočarstvo, Beograd- Zemun
Beograd, 2008
U 12 skladno povezanih poglavlja na ukupno 96 strana B5 formata autori: dr Miroslav Žujović, dr Zorica Tomić, dr Dragana Ružić – Muslić i mr Zorica Nešić su prikazali sažet, a istovremeno i detaljan problem kozarske proizvodnje kod nas, i istovremeno ponudili niz rešenja za isti. Naime, kozarstvo je decenijama bila ne samo zapostavljena, nego i politički anatemisana grana stočarstva, jer je direktno vezivana za nešto nazadno, ekstenzivno i potpuno suprotno tadašnjim ciljevima. Međutim, promene u zadnjim decenijama kod nas, kao i pridavanje velikog značaja kozarstvu u razvijenoj Evropi, omogućili su da i ova životinjska vrsta, domesticirana hiljadama godina unazad, konačno dobije svoje pravo mesto i u našem agrokompleksu. Istovremeno sa novim mogućnostima i potrebama, javlja se problem deficita domaćeg znanja i stručnjaka koji bi omogućili brzi razvoj i nadoknadu svega zapostavljenog u ovoj grani. Naime, postojeća strana literatura u određenom broju slučajeva postaje beskorisna za naše uslove zbog njihovih specifičnosti. Iz tog razloga, jedina ispravna rešenja mogu ponuditi upravo domaći stručnjaci koji su se godinama i decenijama angažovali na ovoj problematici, i koji su se nizom naučnih radova, objavljenih kod kuće i u inostranstvu, kao i radom na terenu, u praksi, pokazali i dokazali kao vrsni poznavaoci kozarstva. Posebna vrednost ovog materijala koja mora biti istaknuta jeste činjenica da se gore pomenuti autori nisu bavili samo pojedinim segmentima ove problematike, već sveobuhvatno.
Održivo ovčarstvo
dr Milan P. Petrović
Izdavač: Institut za stočarstvo, Beograd – Zemun
Beograd, 2007
„…..iz pomenutih razloga, kao i usled nedostatka domaće stručne i naučne literature iz ovčarstva, smatrao sam svojom moralnom obavezom da napišem ovu knjigu. Moja poruka sadržana u tekstu monografije, nije samo “hvatanje farmera za ruku“ i pokazivanje šta se i kako radi, već i usmeravanje ka ispravnom načinu razmišljanja i planiranja ovčarske proizvodnje, prema održivim standardima današnjice. Jednostavno, ovu knjigu treba shvatiti kao vodič kroz savremene tokove proizvodnje i menadžmenta u ovčarstvu, koji će na kraju otključati vrata uspeha. Knjiga ima za cilj da pomogne svima koji se opredele za uspešno gajenje ovaca, bez obzira da li već imaju ovce ili su početnici u tom poslu. Takođe, korisna saznanja u ovom materijalu mogu da pronađu ne samo učenici i studenti, već i stručnjaci zootehničke i veterinarske struke, koji imaju potrebu da o ovčarstvu saznaju nešto više…“ (izvod iz predgovora autora).
Mis ovca
dr Milan P. Petrović
Izdavač: Institut za stočarstvo, Beograd – Zemun
Beograd, 2006