Добијање, састав и прерада меса
мр Славко Ж. Јосиповић, др Никола З. Станишић
Издавач: Институт за сточарство, Београд – Земун
Београд, 2022
Књига је писана да служи као приручник месарима, технолозима, ветеринарима, аналитичарима и осталим стручњацима директно или индиректно везаним за индустрију меса. По свом садржају је свеобухватна, са употребом зоотехничких, анатомских и технолошких израза који се користе у
научној литератури. Имајући у виду обим приказане материје, она ће добро послужити и студентима разних профила који се интересују за технологију примарне обраде и прераде меса. У првом делу приручника аутор детаљно описује категоризацију животиња за клање, клање и примарну обраду, као и прераду црева као споредних производа клања. Основни акценат је стављен на клање, примарну обраду и класирање трупова, расецање и квалитет добијеног меса, од кога и највише зависи квалитет готовог производа.
Аутор затим описује састав мишића и биохемијске и физичке промене које се дешавају током хлађења, зрења и преласка мишића у месо. Описана израда производа од меса је намењена малим и средњим погонима за клање и прераду, а акценат је стављен на занатски начин прераде меса у различите производе. У овом делу аутор описује категоризацију производа од меса, састав и функцију различитих аидитива и зачина, као и основне процедуре технолошког поступка прераде меса у разне врсте кобасица, димљене, ферментисане
и сувомеснате производе. Књига је садржајно богата корисним теоријским и практичним сазнањима. Публикација на јасан и разумљив начин приближава читаоцу наведену тематску област. Опширан приказ клања животиња, обраде трупова, класирања и прераде меса овог приручника ће сасвим сигурно употпунити досадашња знања из области технологије меса.
Принципи и методе генетског унапређења домаћих животиња
др Милан П. Петровић, др Влада Пантелић,др Виолета Царо Петровић
Издавач: Институт за сточарство, Београд – Земун
Београд, 2018
Биологија и техника гајења малих преживара
др Милан П. Петровић, др Зоран Ж. Илић,, др Виолета Царо Петровић
Издавач: Балкански научни центар руске академије природних наука, Београд
Београд, 2018
Регионална анализа и унапређење економичности на фармама за производњу свиња
др Чедомир Радовић и сарадници
Издавач: Институт за сточарство, Београд – Земун
Београд, 2018
Економски аспект свињарске производње и евиденција
Производња товљеника и процена меснатости
Савремена селекција домаћих животиња
др Милан П. Петровић, др Влада Пантелић
Издавач: Институт за сточарство, Београд – Земун
Београд, 2015
Овчарство и козарство – Биологија и техника гајења малих преживара
др Милан П. Петровић, др Зоран Ж. Илић, др Виолета Царо Петровић
Издавачи: Институт за сточарство, Београд – Земун, Универзитет у Приштини, Пољопривредни факултет – Лешак
Београд, 2013
Расе коза
Др Нургин Мемиши и Др Мирослав Жујовић
Издавач: Институт за сточарство, Београд – Земун
Београд, 2012
Монографија „Расе коза“ је јединствена на овим просторима и без сумње спада у ред најинтересантнијих подухвата из ове области. Пред читаоцима се налази буквално „Свет коза“ представљен на врло систематичан начин. Ова књига не говори о технологији гајења коза, већ представља виши ниво или надградњу, тиме што читаоцу-стручњаку, студенту, фармеру, упире поглед ка биодиверзитету коза на глобалном нивоу. На тај начин, онај који зна понешто о козама, служећи се овом књигом може да прави разна поређења. Да упозна географску распрострањеност раса коза и њихове генетске потенцијале. Да увиди, како неке расе у скромним климатским приликама могу да дају више од оних у благодатној природној средини и тиме схвати ону стару биолошку законитост да два плус два није увек четири или речено језиком генетике, фенотип је резултат генотипа и средине (П=Г+Е). Да разуме, како козе нису „сиротињске краве“ већ драгоцене животиње које могу и у маргиналним ресурсима да обезбеде квалитетне производе и донесу добру зараду…
Иновирана постојећа технолошка решења у козарској производњи
Др Мирослав Жујовић, др Зорица Томић, др Драгана Ружић-Муслић, мр Зорица Нешић
Издавач: Институт за сточарство, Београд- Земун
Београд, 2008
У 12 складно повезаних поглавља на укупно 96 страна Б5 формата аутори: др Мирослав Жујовић, др Зорица Томић, др Драгана Ружић – Муслић и мр Зорица Нешић су приказали сажет, а истовремено и детаљан проблем козарске производње код нас, и истовремено понудили низ решења за исти. Наиме, козарство је деценијама била не само запостављена, него и политички анатемисана грана сточарства, јер је директно везивана за нешто назадно, екстензивно и потпуно супротно тадашњим циљевима. Међутим, промене у задњим деценијама код нас, као и придавање великог значаја козарству у развијеној Европи, омогућили су да и ова животињска врста, доместицирана хиљадама година уназад, коначно добије своје право место и у нашем агрокомплексу. Истовремено са новим могућностима и потребама, јавља се проблем дефицита домаћег знања и стручњака који би омогућили брзи развој и надокнаду свега запостављеног у овој грани. Наиме, постојећа страна литература у одређеном броју случајева постаје бескорисна за наше услове због њихових специфичности. Из тог разлога, једина исправна решења могу понудити управо домаћи стручњаци који су се годинама и деценијама ангажовали на овој проблематици, и који су се низом научних радова, објављених код куће и у иностранству, као и радом на терену, у пракси, показали и доказали као врсни познаваоци козарства. Посебна вредност овог материјала која мора бити истакнута јесте чињеница да се горе поменути аутори нису бавили само појединим сегментима ове проблематике, већ свеобухватно.
Одрживо овчарство
др Милан П. Петровић
Издавач: Институт за сточарство, Београд – Земун
Београд, 2007
„…..из поменутих разлога, као и услед недостатка домаће стручне и научне литературе из овчарства, сматрао сам својом моралном обавезом да напишем ову књигу. Моја порука садржана у тексту монографије, није само “хватање фармера за руку“ и показивање шта се и како ради, већ и усмеравање ка исправном начину размишљања и планирања овчарске производње, према одрживим стандардима данашњице. Једноставно, ову књигу треба схватити као водич кроз савремене токове производње и менаџмента у овчарству, који ће на крају откључати врата успеха. Књига има за циљ да помогне свима који се определе за успешно гајење оваца, без обзира да ли већ имају овце или су почетници у том послу. Такође, корисна сазнања у овом материјалу могу да пронађу не само ученици и студенти, већ и стручњаци зоотехничке и ветеринарске струке, који имају потребу да о овчарству сазнају нешто више…“ (извод из предговора аутора).
Мис овца
др Милан П. Петровић
Издавач: Институт за сточарство, Београд – Земун
Београд, 2006