Одељење за истраживање и развој
у области живинарства
Одељење за истраживање и развој у области живинарства има за основни циљ:
- да иде у корак и даје конкретан научни допринос најновијим истраживањима и технологијама у производњи пилећег меса и јаја (најинтензивнијој и најперспективнијој области производње хране анималног порекла у свету),
- да се оспособљавањем младих научних радника обезбеди континуитет у истраживањима и развоју ове области у Институту (баштинимо традицију непрестаног истраживачког рада у живинарству од преко 60 година) и
- да клијенту пружи научно мишљење, савет или решење проблема засновано на знању и искуству истраживача, биолошким огледима на нашим експерименталним фармама, анализама у нашим лабораторијама за хемију и микробиологију, квалитет меса и јаја, као и софтверским алатима за биолошко моделовање и оптимизацију.
Актуелни фокус истраживања Одељења чине:
- селекција и презервација генофонда живине у Србији; исхрана живине,
- унапређење технологија производње и прераде живинских производа и
- еколошки, економски и етички аспекти производње и потрошње живинских производа.
Услуге које Одељење може понудити:
- Испитивања и тестирања путем биолошких огледа (нових хибрида живине, хранива, хране, додатака храни, производних процеса, опреме…);
- Израда нових и иновираних технологија живинарске производње;
- Анализа и оптимизација постојећих технологија живинарске производње;
- Лабораторијске анализе и евалуација квалитета хранива, хране, живинарских производа;
- Консултантске, саветодавне и услуге обуке.