Одељење за истраживање и развој
у области говедарства
Рад одељења за истраживање и развој у области говедарства усмерен је ка испитивању и трансферу нових технологија у:
- експерименталној производњи у условима климатских промена,
- програму биолошки вредне хране,
- пројектовању и дигитализацији производње,
- одрживом сточарству и
- заштитити животне средине.
Истраживања Одељења за говедарство усмерена су на:
- побољшање производње млека и меса,
- примени нових биотехнолошких метода у репродукцији говеда,
- примени електрофорезе и полиморфизма протеина,
- истраживања у погледу технолошких решења држања, неге и експлоатације говеда,
- испитивање фенотипских и генетских параметара особина млечности и товних особина говеда и стварање оптималних модела укрштања и оплемењивања,
- развој и стварање нових метода и технолошких поступака у производњи меса и млека и
- истраживање нових технолошких процеса и њихово уводење у програм производње биолошки вредне хране.
Пратећи нове трендове у говедарству и сточарству, одељење за истраживања у говедарству бави се и испитивањем могућностима прилагођавања производње млека и говеђег меса новим климатским условима (порастом температуре, учесталом појавом олуја и елементарних непогода), дигитализацијом пољопривреде (употребом софтвера, апликација и дронова), прецизном пољопривредом, а све то како би се у оквирима одрживог сточарства добила биолошки вредна и здрава храна за широку употребу и при томе заштитила животна средина.
Истраживачи

Др Влада Пaнтелић
научни саветник

Др Драган Никшић
виши научни сарадник
руководилац одељења

Др Ненад Мићић
научни сарадник

Др Душица Остојић Андрић
виши научни сарадник

Др Љиљана Самоловац
виши научни сарадник

Др Марина Лазаревић
научни сaрадник

Мастер инж.
Милош Маринковић
стручни сарадник
