Laboratorija za hemijska i mikrobiološka ispitivanja vrši hemijska i mikrobiološka ispitivanja hrane biljnog i animalnog porekla, kao i ispitivanja zemljišta, u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Pored osnovnih parametara kvaliteta Laboratorija vrši i ispitivanja neophodna za izradu nutritivne deklaracije proizvoda, kontrolu postojećih deklaracija prehrambenih proizvoda i hrane za životinje, koji se stavljaju u promet.
Dugogodišnje iskustvo, odgovarajuća oprema i specijalizovani kadrovi predstavljaju garanciju da će sve usluge koje pruža Laboratorija, biti sprovedene kvalitetno i blagovremeno.
USLUGE KOJE LABORATORIJA NUDI
METODE NA OBIMU AKREDITACIJE
ISPITIVANJE KVALITETA HRANE ZA ŽIVOTINJE
- Određivanje sadržaja natrijum hlorida preko hlorida (volumetrijski)
- Određivanje sirovog pepela (gravimetrijski)
- Određivanje sadržaja vlage (gravimetrijski)
- Određivanje sadržaja masti (gravimetrijski)
- Određivanje sadržaja celuloze (gravimetrijski)
- Određivanje sadržaja azota i izračunavanje sadržaja proteina (volumetrijski)
- Određivanje sadržaja ukupnog fosfora (spektrofotometrijski)
- Određivanje sadržaja ukupnog fosfora u mineralnim hranivima (spektrofotometrijski)
- Određivanje sadržaja kalcijuma (volumetrijski)
- Merenje aktivnosti ureaze (potenciometrijski)
- Određivanje sadržaja gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma i kalcijuma (metoda AAS)
- Određivanje sadržaja neproteinskog azota (volumetrijski)
METODE VAN OBIMA AKREDITACIJE
ISPITIVANJE KVALITETA HRANE ZA ŽIVOTINJE
- Određivanje mineralnih primesa i nečistoća u hranivima
- Određivanje pepela rastvorljivog u HCl
- Određivanje usitnjenosti smeše
- Određivanje kiselinskog stepena
- Određivanje hektolitarske mase
- Izračunavanje energetske vrednosti hraniva
- Svarljivost proteina u kiselom pepsinu
- Određivanje sadržaja triptofana
- Određivanje Hg i Se hidridnom tehnikom (AAS)
- Određivanje šećera pre i posle inverzije
- Određivanje skroba
- Određivanje karotina
- Određivanje nitrata
- Određivanje nitrita
- Određivanje cijanovodonične kiseline
- NDF
- ADF
- Puferni kapacitet
- Određivanje sadržaja ukupnog azota
MIKROBIOLOŠKA ANALIZA HRANE ZA ŽIVOTINJE
- Determinacija aerobnih bakterija do sp.
- Determinacija anaerobnih bakterija do sp.
- Broj aerobnih bakterija
- Broj anaerobnih bakterija
- Broj i determinacija plesni
- Pojedinačni pregled na salmonelu
- Mikrobiološki pregled stočne hrane po Pravilniku
- Kvalitativno određivanje antibiotika i sulfonamida
- Stručno mišljenje
- Stručno mišljenje doktora specijaliste
- Mikrobiološke analize stajskog đubreta (kombinacija 1)
ISPITIVANJE KVALITETA MESA
- Određivanje sadržaja vode
- Određivanje sadržaja masti (po Soxlet-u)
- Određivanje sadržaja belančevina
- Određivanje sadržaja mineralnih materija
- Određivanje sadržaja gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, kalcijuma, žive, selena (metoda AAS)
- Određivanje broja TBK
- Određivanje masnokiselinskog sastava mesa
- Određivanje sposobnosti vezivanja vode
- Određivanje debljine mišićnih vlakana
- Određivanje gubitka težine (kalo) pri toplotnoj obradi mesa- kuvanjem
- Određivanje gubitka težine (kalo) pri toplotnoj obradi mesa- pečenjem
- Određivanje gubitka težine (kalo) pri ceđenju
- Određivanje gubitka težine (kalo) pri odmrzavanju
- Organoleptička ocena mesa: svežeg (boja, struktura, miris)
- Organoleptička ocena termički obrađenog mesa (miris, ukus, mekoća, sočnost)
- Određivanje odnosa tkiva u trorebarnom isečku
- Određivanje mekoće mesa
- Određivanje sadržaja pigmenata u mesu
- Određivanje pH vrednosti mesa – direktno u mesu
- Određivanje pH vrednosti mesa – u vodenom ekstraktu
- Određivanje sadržaja hidroksiprolina (vezivnog tkiva)
- Određivanje sadržaja triptofana
- Disekcija polutki svinja
- Disekcija buta
- Pregled mesa na trihinelozu
ISPITIVANJE KVALITETA PROIZVODA OD MESA
- Određivanje sadržaja vode
- Određivanje sadržaja masti (po Soxlet-u)
- Određivanje sadržaja belančevina
- Određivanje sadržaja mineralnih materija
- Određivanje sadržaja gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, kalcijuma, žive, selena (metoda AAS)
- Određivanje masnokiselinskog sastava
- Određivanje sposobnosti vezivanja vode (mesna emulzija)
- Određivanje stabilnosti mesne emulzije
- Određivanje sadržaja kuhinjske soli
- Određivanje sadržaja nitrita
- Određivanje sadržaja ukupnog fosfora
- Određivanje skroba
- Određivanje sadržaja hidroksiprolina (vezivnog tkiva)
- Određivanje gubitka težine (kalo) pri toplotnoj obradi – kuvanjem
- Određivanje gubitka težine (kalo) pri toplotnoj obradi – pečenjem
- Određivanje gubitka težine (kalo) pri toplotnoj obradi – prženja
- Određivanje broja TBK
- Određivanje peroksidnog broja
- Određivanje kiselinskog stepaena
- Određivanje saponifikacionog broja
- Određivanje jodnog broja
ISPITIVANJE KVALITETA MASTI
- Određivanje sadržaja vode u masti
- Određivanje peroksidnog broja
- Određivanje kiselinskog stepaena
- Određivanje saponifikacionog broja
- Određivanje jodnog broja
- Određivanje broja TBK sa ekstrakcijom masti
- Određivanje masnokiselinskog sastava
ISPITIVANJE KVALITETA ZEMLJIŠTA
- Određivanje količine ukupnog azota
- Određivanje količine usvojivog azota
- Određivanje količine usvojivog fosfora
- Određivanje količine usvojivog kalijuma
- Određivanje količine humusa
- Određivanje količine CaCO3
- Određivanje količine mineralnih materija
- Određivanje količine vode
- Određivanje pH vrednosti